Checklist: Wat moet er zeker op je geboortelijst staan?

Hoera, je bent zwanger! Dit is superleuk, maar het vraagt heel wat voorbereiding. Je moet namelijk een heleboel babyspullen in huis halen. Wanneer je begint op te schrijven wat je allemaal nodig hebt voor je toekomstig kindje, merk je dat de lijst al snel eindeloos lang wordt. Het moeilijkste aan het opstellen van je geboortelijst is onderscheiden wat echt nodig is en wat leuk zou zijn. Dus, wat zet je nu precies op je geboortelijst en wat niet? Samen met enkele jonge mama’s stelden wij voor jouw de ideale geboortelijst op.
Checklist: Wat moet er zeker op je geboortelijst staan?

Hoera, je bent zwanger! Dit is superleuk, maar het vraagt heel wat voorbereiding. Je moet namelijk een heleboel babyspullen in huis halen. Wanneer je begint op te schrijven wat je allemaal nodig hebt voor je toekomstig kindje, merk je dat de lijst al snel eindeloos lang wordt. Het moeilijkste aan het opstellen van je geboortelijst is onderscheiden wat echt nodig is en wat leuk zou zijn. Dus, wat zet je nu precies op je geboortelijst en wat niet? Samen met enkele jonge mama’s stelden wij voor jouw de ideale geboortelijst op.

De kinderkamer babyproof maken

Het allerbelangrijkste in de babykamer is het bedje. Hier heb je verschillende spullen voor nodig. Allereerst moet je het bed zelf aanschaffen, dan een matras met matrasbeschermer. Je hebt een hoeslaken nodig om over de matras te trekken. Kleine baby’s hebben veel behoefte aan een geborgen en veilig gevoel als ze slapen. Een cocon nestje is daarom geen overbodige luxe, want het is een mooie overgang van slapen is de baarmoeder naar slapen in zijn bedje. Als je kindje woelig slaapt, leg je het kindje best in een inbakerslaapzakje. Zo voorkom je dat hij wakker wordt door zijn eigen gewoel.

Ook heb je een deken plus dekbedovertrek nodig waar je kindje als het koud is onder kan slapen. Je kan best meerdere donsovertrekken aanschaffen, als de andere gewassen moet worden. Laat je kind tot de leeftijd van 1 jaar niet onder een donsdeken slapen om de kans op verstikking te verkleinen. Ook schaf je best een babyfoon aan, zodat je meteen hoort of je baby huilt of er iets anders aan de hand is. Wist je trouwens dat er tegenwoordig babyfoons bestaan waarmee je via je smartphone in de kamer van je kind kunt kijken?

Minichecklist: 

Verzorgingsproducten voor je baby

Het belangrijkste verzorgingsproduct voor je baby is een veilige wasplek. Dit kan een babybadje zijn of een waskussen. Je hebt nog niet al te veel verzorgingsproducten zoals shampoo of zeep nodig, want de huid van je baby is nog erg kwetsbaar. Schaf je zeker voldoende tetradoeken aan, deze zijn superzacht en multifunctioneel, want je kan het niet alleen als handdoek gebruiken, maar je kan je baby er ook in inbakeren en soms wordt het zelfs als knuffeldekentje gebruikt.

Zet ook best een badcape en badjas op je geboortelijst, deze houden je baby warm na het badje. Niet alleen je baby groeit snel de eerste maanden, maar ook de nageltjes van je kindje. Schaf je daarom een manicuresetje aan om de nageltjes regelmatig bij te knippen, zodat je kind zichzelf niet verwondt als het met zijn handen beweegt. 

Minichecklist:

Babykleding

Je baby begint zo goed als meteen na de geboorte kleren te dragen. Daarom is kleding op je babylijst zetten heel belangrijk. Je denkt best al vooruit als het op kleren aankomt, want je baby groeit in de eerste maanden ontzettend snel. Voor je het weet zijn ze alweer uit een gloednieuwe set babykleding gegroeid. Voorzie zeker een leuk setje om de baby aan te doen in het ziekenhuis. Dit levert leuke foto’s op.

Minichecklist:

(Borst)voeding

Zolang je je baby borstvoeding geeft, heb je enkel een borstvoedingskussen nodig. Veel vrouwen vinden het comfortabeler om met een voedingskussen borstvoeding te geven. Vanaf je melk uit drinkflesjes begint te geven, heb je flessen nodig. Haal deze dus ook alvast in huis tegen dat het zover is. En zodra je kind aan vaste voeding begint, heb je bordjes, bestek, kommetjes en bekers nodig. Je schaft je ook best een hoop slabben aan, niet alleen om gemorst eten op te vangen, maar ook een hele hoop gekwijl. Je zet ook best een eetstoel op je babylijst, dit is veel handiger om je kind eten te geven of zelf te laten eten.

Minichecklist:

Babyspullen voor onderweg

Als je met je baby op pad gaat zijn een autostoel en een kinderwagen een must. Kinderen onder 1m35 zijn verplicht in een autostoel te zitten voor hun veiligheid. De kinderwagen is heel handig, omdat je je kind dan niet steeds zelf moet dragen. Verder heb je een verzorgingstas nodig, waarin je onder andere extra luiers, reservekleren en verzorgingsitems steekt. Het is ook altijd handig als je een groot hydrofiel doek meeneemt, voor het geval je borstvoeding moet geven in het openbaar, dat je geen schuine blikken krijgt van mensen.

Minichecklist: 

Andere spullen voor op je geboortelijst

Alle spullen die je nu op je geboortelijst hebt staan zijn praktische zaken. Maar je wil je kind ook iets leuk geven om zich bezig te houden. Zet daarom wat speelgoed en knuffels op je babylijst. Schaf je ook best een speeltapijt aan, zodat je kind veilig kan spelen en niet op de harde vloer. Zet ten slotte ook een fopspeen en fopspeenketting op je geboortelijst. Niet alleen is een fopspeen superhandig, je raakt hem dankzij de fopspeenketting niet kwijt.

Minichecklist:

TIP: Zorg bij het opstellen van je geboortelijst voor voldoende variatie in producten en prijscategorieën. Zo kan iedereen die iets van jouw geboortelijst bestelt een item kiezen dat hij of zij leuk vindt en dat binnen zijn of haar budget past. Zet ook gerust enkele duurdere items op je lijst, de schenkers kunnen dan samenleggen. Om te voorkomen dat er geen cadeautjes meer zijn in een bepaalde prijscategorie kun je er ook cadeaubonnen opzetten. Zo kan je achteraf zelf nog iets leuks kiezen voor je kind. Zo ben je er zeker van dat je baby alles zal hebben dat hij nodig heeft. Wil je nog beter voorbereid zijn op de komst van je kindje? Download dan hier onze uitgebreide checklist.

 

Winkelmandje

×

Subtotaal