Gastblog: Sam de Slaaptrainer

Gastblog door Nathalie Schittekatte, kinderslaapcoach bij Snuggles and Dreams

"Als kinderslaapcoach raad ik regelmatig producten aan die de slaap van jullie kleintjes kan verbeteren. Een goede slaapzak, babyfoon of een witte ruis toestel zijn hier enkele voorbeelden van. Wanneer ik samenwerk met de ouders van een kleutertje raad ik steevast een slaaptrainer aan. Maar wat is dat juist, zo’n slaaptrainer?"

Gastblog: Sam de Slaaptrainer

Gastblog door Nathalie Schittekatte, kinderslaapcoach bij Snuggles and Dreams

Win deze slaaptrainer van Zazu  én een slaapgids via de Instagramfeed van Snuggles & Dreams.


Nathalie:

"Als kinderslaapcoach raad ik regelmatig producten aan die de slaap van jullie kleintjes kan verbeteren. Een goede slaapzak, babyfoon of een witte ruis toestel zijn hier enkele voorbeelden van. Wanneer ik samenwerk met de ouders van een kleutertje raad ik steevast een slaaptrainer aan. Maar wat is dat juist, zo’n slaaptrainer?"

"Een slaaptrainer is een soort wekker speciaal ontworpen voor kleine kinderen. De hoofdelementen zijn kleuren die aangeven aan je kind dat het wel of niet tijd is om op te staan. Kleine kinderen kunnen de klok nog niet lezen, wat zo’n slaaptrainer erg handig maakt. Ik heb sinds het begin steeds “Sam het schaap” aangeraden als slaaptrainer en was dan ook dolenthousiast toen ik een exemplaar kreeg van de makers ZAZU om deze uit te testen. Sam is een heel eenvoudige (en mooie!) slaaptrainer. Hij kleurt rood zolang het slaaptijd is en wordt groen wanneer het tijd is om op te staan. Rood licht verstoord de aanmaak van melatonine niet zoals wit of blauw licht dit doet, waardoor dit een extra troef is van deze slaaptrainer. 30 minuten voordat het schaapje groen wordt, kleurt hij oranje om aan je kind te laten weten dat het nu niet meer zo lang zal duren. Je kan ervoor kiezen om het rode licht ’s nachts af te zetten, echter raad ik aan om hem aan te laten zodat dit erg visueel voor je kleuter kan blijven.
Hieronder kan je zien hoe Sam werkt."

 

 

 

 

 

Waarvoor kan je een slaaptrainer gebruiken?

Een slaaptrainer is erg handig wanneer:

  • Je kind elke dag op een ander uur wakker wordt en je graag de dag telkens rond hetzelfde uur wenst te starten
  • Je kind een vroege vogel is en je hem graag wil leren wat langer te slapen en/of in bed te blijven
  • Er samen met een broertje/zusje wordt geslapen en je graag wil dat ze op hetzelfde uur opstaan
  • Je kan het hem ook gebruiken tijdens dutjes of een rustmomentje op de kamer. Je stelt dan een timer op het schaap in van 60, 90 of 120 minuten
  • Voor schoolgaande kinderen kan je ook de wekkerfunctie gebruiken indien zich regelmatig overslaapt

 

 

Wanneer kan je een slaaptrainer introduceren?

Rond de leeftijd van 2 jaar kan je starten met een slaaptrainer. Er zullen kindjes zijn die er eerder rijp voor zijn, anderen wat later. Het is vooral belangrijk dat ze al het verschil in kleuren kennen en kunnen benoemen, alsook basis afspraken reeds goed kunnen volgen. In dit geval dus rood= in bedje blijven, groen = je mag mama/papa roepen. Indien je kind ouder is dan 2,5 jaar kan je er sowieso mee starten.

Hoe introduceer je een slaaptrainer?

Het is belangrijk dat je je kind mee aan boord krijgt bij de introductie van een slaaptrainer. Als hij er geen interesse in toont, is de kans klein dat hij zijn best zal doen om de nieuwe regeltjes die bij de slaaptrainer horen, te volgen. Daarom is het ook belangrijk om het laagdrempelig te houden de eerste dagen. Wordt jouw kind dagelijks rond 6u wakker? Stel de wekker dan om 6u in, ook al zou je erg graag willen dat hij langer blijft slapen/liggen. Op die manier is het gemakkelijk voor je kind om zijn nieuwe regeltje te volgen dat hij in bed en/of stilletjes moet blijven totdat het schaapje wakker en groen is. Wees enthousiast wanneer je kind het heeft gehaald.

 

 

 

Doe hetzelfde gedurende een 3-tal nachten totdat je zeker weet dat je kind mee is in het verhaal. Dan kan je het schaapje dagelijks (stiekem!) met enkele minuten beginnen opschuiven richting 6u30 of zelfs 7u, dat zal van situatie tot situatie afhangen. Een halfuurtje wachten is realistisch en haalbaar voor de meeste kindjes, 1u wachten is dat al veel minder en zal van de persoonlijkheid van je kind afhangen. Alles na 7u is enkel haalbaar indien je kind nu reeds tot voorbij 7u slaapt. Ga sowieso liever wat te traag dan te snel, zodat je kind niet gedemotiveerd geraakt.

Tijdens de introductie van een slaaptrainer kan je zeker ook met een beloningssysteem werken waarbij je kleuter elke ochtend een sticker mag plakken indien hij pas mama of papa heeft geroepen of uit zijn bedje is gekomen eens het schaapje wakker was. Dit kan ook erg motiverend werken, zeker voor iets oudere kleuters die bijvoorbeeld al een hele tijd vroeg wakker worden of de gewoonte hebben om telkens meteen uit hun bedje te kruipen.

 

 

Het verhaal van Nathalie

Wij introduceerden Sam aan ons dochtertje toen ze 2 jaar en 3 maanden oud was. Noélie is geen vroege vogel dus dat was zeker niet de reden dat we graag met de slaaptrainer aan de slag wilden. De reden was vooral dat Noélie vroeger toen ze wakker werd prima nog een halfuurtje rustig in haar bedje lag te spelen met haar knuffels totdat we haar kwamen halen, maar dit nu al een tijdje niet meer deed. Wanneer ze wakker werd, mocht de dag nu wel meteen starten. Dit was regelmatig voor 7u ’s ochtends, het uur waarop we haar voordien telkens uit bed gingen halen. De slaaptrainer kwam er dus omdat we graag terug die regelmaat wilden in om hoe laat er aan de dag werd gestart.

De dag dat we Sam introduceerden, heb ik haar laten zien hoe alles werkt. Schaapje had z’n oogjes dicht wanneer hij rood was en open wanneer hij groen was. We hebben hem samen ingesteld in haar kamertje en geïnstalleerd op haar nachttafeltje. Het “saapje” was nu haar nieuw vriendje die samen met haar ging slapen ’s nachts en over haar ging waken. Vond ze geweldig! Ik stelde Sam de eerste dag in op 6u40, ookal was het uiteindelijke doel 7u. Hierdoor moest ze niet te lang wachten de eerste nacht en kon ze meteen enthousiast worden. Misschien hadden we geluk, maar het schaapje sloeg meteen goed aan. Ze wachtte geduldig tot wanneer het groen was en riep ons dan om haar te komen halen. Na enkele dagen schoof ik het schaapje per 5 minuten telkens verder richting 7u. Nu start onze dag met Noélie elke dag weer op hetzelfde uur, wat een zekere rust met zich meebrengt. Hier en daar gebeurt het wel eens dat ze ons al roept voordat het schaapje groen is, dan laten we haar meestal doen omdat ze de regeltjes ondertussen erg goed kent. Dit gebeurt echter maar zelden. Ik zie haar dan op de camera naar haar schaapje kijken en wachten totdat het groen is. Omgekeerd gebeurt het ook wel eens dat ze tot voorbij 7u slaapt, dit vormt geen probleem aangezien het schaapje enkel groen wordt en ze hier niet van wakker wordt. Dan genieten we even van een iets latere start van de dag 😊

 

En zoals bij elk jong kind gebeurt het weleens dat Noélie ’s nachts wakker wordt, ook dan komt het schaapje goed van pas. Doordat het rood is, begrijpt ze dat het nog nacht is en dat ze terug mag verder slapen. Noélie maakt nu telkens zelf het schaapje rood wanneer we in haar kamer komen voor het bedtijdritueel. Hij staat ingesteld om z’n oogjes dicht te doen om 19u, maar daar kan Noélie echt niet op wachten 😊 Gelukkig heeft ze enkel uitgedokterd hoe ze het schaapje in slaap moet doen, het manueel wakker maken is net iets moeilijker voor een kind, gelukkig maar 😊. Ondertussen is het schaapje een echt maatje geworden voor Noélie en mag (moet!) hij zelfs mee op vakantie. Handig, dan start de dag op vakantie ook niet eerder dan 7u 😊

Zo, ik hoop dat je hiermee alle info hebt over het waarom en hoe van een slaaptrainer.

Je kan Sam het schaap hier kopen op de webshop van De Gele Flamingo.

 

Liefs,
Nathalie

 Win deze slaaptrainer van Zazu  én een slaapgids via de Instagramfeed van Snuggles & Dreams.

Meer info over Snuggles and Dreams of over Nathalie als kinderslaapcoach vind je hier.

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Reacties moeten eerst goedgekeurd worden vooraleer ze gepubliceerd worden