GASTBLOG: een capsule wardrobe voor de kinderen

Het begon allemaal in de zomer van 2018, met een opruimtrend genaamd "Marie Kondo". Ik nam op dat moment naast ons ganse huis ook ineens al onze kleerkasten onder handen. Met die move besefte ik dat er in dit huis niet teveel kleren waren, er waren er VEEL TE VEEL. 
GASTBLOG: een capsule wardrobe voor de kinderen

Gastblog door mama Lies Clerx (@beauty_and_thefools), mama van Marie-Lou, Maurice en Jacques

Het begon allemaal in de zomer van 2018, met een opruimtrend genaamd "Marie Kondo". Ik nam op dat moment naast ons ganse huis ook ineens al onze kleerkasten onder handen. Met die move besefte ik dat er in dit huis niet teveel kleren waren, er waren er VEEL TE VEEL. Het grote drama echter was het besef dat 30-40% quasi ongedragen in de kast hing.  Heel wat stuks hadden de buitenlucht amper of niet gezien, een aantal zelfs nog met het prijskaartje eraan. En dan heb ik het voornamelijk over de kinderen hun kleding.  De verwoede pogingen om die "nieuwe" stuks toch door hen te laten dragen mondden keer op keer uit in "garderobediscussies". Want ze droegen toch liever de broek die ze de afgelopen 20 dagen ook al droegen, ziet u? Gaandeweg kwam het besef dat -alles in beschouwing genomen- ze gewoon maar de helft écht nodig hadden.. en vooral: dat de stuks die ze zelf kozen keer op keer gedragen werden.

 

De zaken die ik (impulsief of niet) bijkocht (“zonder overleg") bleven liggen.... en het zelf kiezen van wat ze dragen, dat doen ze toch al sinds ze een jaar of 4 zijn. Het was ook die zomer dat ik de knop van duurzamer leven nog iets verder indrukte.

Niet alleen op het vlak van kledij, ook qua voeding, en huishoudproducten gingen we bewuster kopen en dus ook eerst opmaken wat er al was (ja, dus ook al die kleine restjes pasta en shampoo en, en,...).

Het idee van een capsule kleerkast kwam ik voor het eerst tegen op Pinterest. En toegegeven, dat prikkelde mij meteen. Het concept is absoluut niet nieuw, en menig vrouwmens is ook al overgeschakeld naar het capsule concept, vaak zonder het te weten – lees: sinds er kinderen zijn gaat een groot stuk van het kledingbudget naar hen. In een notendop is een capsule kleerkast een minimalistisch gevulde kleerkast met een dertigtal (essentiële) kledingstukken die je makkelijk met elkaar kan combineren. Als je goed kiest kan je met dit aantal zo'n 80 outfits samenstellen. Er zit ergens een hogere wiskundige formule achter, maar ik geloof het zo ook wel. En inderdaad: da's geweldig veel, en vooral: méér dan genoeg.

Nu, er zijn geen harde regels. Word jij vrolijk van 35 stuks i.pv. 30, of vind je 25 al genoeg? Fine! Het gaat erom dat je ergens rond die 30 blijft om weer niet in "ik neem het mee want het kost maar 10 euro"- modus te verzanden en dus uiteindelijk de helft van de kast aan de motten over te laten.

 

Om het even wat te concretiseren - een herfst/winter capsule voor een lagere school kind kan je als volgt vormgeven:

 • 6 longsleeves (tshirts lange mouw)
 • 4 t-shirts met korte mouw
 • Jongen: 6-7 broeken (incl jeans)
 • Meisje: 4 broeken (incl jeans) + 3 jurkjes/rokjes
  • Tip: jeansrokjes en jeansbroeken zijn winter en zomer passe- partoutjes!
 • 4 sweaters
 • 2 cardigans
 • 2 hemdjes lange mouw
 • 1 winterjas
 • 1 paar hoge schoenen/botjes
 • 2 paar lage/sneakers

 

Kom je toe met 5 broeken en heb je graag 2 extra pullovers? Perfect mogelijk. Sokken, ondergoed en pyjama’s hoef je in principe niet te tellen. Maar ook daar gaat kwaliteit boven kwantiteit. Als je een aantal keer per week wast komt je er absoluut met een laag (lager) aantal stuks. Ook duurzaam ondergoed, pyjama’s (trixie baby) en sokken is echt de investering waard. En wat betreft dat wassen: ik draai een 3 tal wasjes per week – let op ik sorteer niet of amper. Mijn leuze: “alles bij elkaar, wasmiddel voor kleurenmix en bidden maar!”. Gaat amper of nooit mis. De nieuwe stuks was ik wel eerst per kleur, en in plaats van wasverzachter gaat er dan azijn in het bakje... fixeert de kleur en zo blijven ze langer mooi.

In de garderobe van Marie-Lou zijn er nog 2 kapstokken over (en dan is het klaar), Mau heeft nog ruimte voor een aantal longsleeves uit de nieuwe collectie en voor Jacques kijk ik nog rond voor een aantal tweedehandsjes.

"We komen per kind voor deze herfst/winter uit op ongeveer 30 stuks inclusief schoenen en winterjas."

 


How to start?

 • Maak voor je aan een seizoen begint eerst de kasten leeg: check wat nog past + nog leuk is, en leg dat al apart. Overige zaken kan je verkopen of weggeven
 • Maak moodboards: een verzameling foto’s van favoriete stuks uit de diverse collecties – ik doe dit samen met de kinderen, Lou en ik hebben daar afgelopen zijn daar in de zomervakantie middagen mee zoet geweest. Zo kan je op voorhand al goed matchen wat bij elkaar past en kan je al “outfits” samenstellen. Modewijzer anno 2020!

 

 • Maak eventueel ook een budget op (wat wil ik in totaal uitgeven?). Als je te kleine kleertjes verkoopt is de bonus dat er meer budget is

 

 • Probeer echt goed na te denken bij elk kledingstuk 'Gaan ze dit effectief dragen of vind IK dit leuk?' (deed ik jaren over om die laatste ‘strijd’ op te geven)

 

 • Koop ook wat leuke tweedehands stuks - op Instagram en Facebook zijn er heel veel verkoopsgroepjes (oa. het onze; check maar eens hier). En een leuk tweedehands koopje levert extra budget op voor een duurder stuk uit de nieuwe collectie (en is ecologisch).

 

 • Hou de koopjes een gans jaar in de gaten: in de zomer is er outlet winter, en omgekeerd; zo scoor ik telkens in het "verkeerde" seizoen al een aantal leuke stuks voor het seizoen erop (al zijn het sokken!). Die stuks combineren we dan met nieuwe collectie. Is er iets leuker dan hiermee bezig zijn? 😆

Probeer zo duurzaam mogelijk te kopen - hier worden de duurdere stuks ook echt het meest gedragen (en ze verkopen daarna ook nog goed door) ; ga dus in de mate van het mogelijke voor kwaliteit eerder dan kwantiteit. Liever één broek van 70 euro dan 5 van 15 euro. Om meer redenen dan enkel onze planeet. Think about it. 💚

Gastblog door Lies Clerx, @beauty_and_thefools

Shop duurzame winteritems voor je mini's via deze link.

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Reacties moeten eerst goedgekeurd worden vooraleer ze gepubliceerd worden