Hoe combineer je een carrière met een gezin?

Vorige week legden we al uit dat een carrière combineren met een gezin niet gemakkelijk is, maar dat met de juiste voorbereiding, je al heel ver komt. In deze blogpost geven we je tips voor op en na het werk. Want na school begint de drukte pas: de kids moeten naar hun naschoolse activiteiten en hobby's gebracht worden en ook jij wil af en toe wel eens ontspannen. Hoe laat je dit zo vlot mogelijk verlopen? Je ontdekt het hier.
Hoe combineer je een carrière met een gezin?

Vorige week legden we al uit dat een carrière combineren met een gezin niet gemakkelijk is, maar dat met de juiste voorbereiding, je al heel ver komt. In deze blogpost geven we je tips voor op en na het werk. Want na school begint de drukte pas: de kids moeten naar hun naschoolse activiteiten en hobby's gebracht worden en ook jij wil af en toe wel eens ontspannen. Hoe laat je dit zo vlot mogelijk verlopen? Je ontdekt het hier:

Tips voor op het werk

Deeltijds werken is niet altijd de beste oplossing

Het lijkt een goede oplossing, deeltijds gaan werken. Zo heb je meer tijd voor de kinderen en om het huishouden op orde te brengen. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Je verliest ten eerste een groot deel van je inkomen. Dit kun je niet echt gebruiken, zeker niet als gescheiden koppel of alleenstaande ouder, want je hebt de financiële middelen nodig om je gezin te kunnen onderhouden. Verder is het ook van invloed op andere zaken zoals sociale zekerheid, je pensioen en je vakantiedagen.

Doe eens aan thuiswerk

Dankzij de steeds evoluerende technologieën, is het in veel bedrijven intussen veel gemakkelijker geworden om op verplaatsing te werken. Let hierbij wel op dat je je werkdag duidelijk afbakent en je duidelijk aan je kinderen communiceert wanneer je tijd maakt voor hen en wanneer je aan het werken bent.

Tips voor na het werk

Stem hobby’s op elkaar af

Na het werk begint je dag meestal pas: koken, huiswerk maken en … de hobby’s van de kinderen. En wie moeten hiervoor meestal taxirijden? De ouders. Probeer daarom de hobby’s van je kinderen op ongeveer dezelfde tijdstippen te zetten. Zo heb je minder dagen waarop je moet taxi zijn voor je kids.

Geef ook niet toe aan alle hobby’s die je kinderen willen beoefenen. Zo leren ze dat ze keuzes moeten maken in het leven. En als je kinderen teveel hobby’s hebben, is dit niet alleen belastend voor jou, maar op termijn mogelijk ook voor henzelf.

Beoefen je eigen hobby met je vriendinnen, zo beoefen je niet alleen een sport, maar het is ook de ideale manier om je sociaal netwerk te onderhouden. En geef toe: met vriendinnen sporten is toch veel leuker dan alleen?

Laat je kinderen zichzelf even bezighouden

Neem elke avond even de tijd om bij je kinderen te gaan zitten en wat quality time met hen door te brengen. Praat met hen over hun dag op school, help hen eventueel met hun huiswerk en laat hen dan zelf spelen. Ze hebben vast een hoop speelgoed in huis liggen waarmee ze zich bezig kunnen houden. Je kids hebben je heus niet altijd nodig, en als ze je echt nodig hebben zullen ze je aandacht wel vragen.

Er bestaat geen plek waar je kids zich beter kunnen bezighouden dan in de ballenbadjes van Misioo

Geef je werk af en toe uit handen

Heb je geen tijd om je kinderen van school te halen of ze naar hun hobby te brengen? Vraag het dan eens aan je ouders, of een van je broers of zussen. Zij zullen dit met plezier een keertje van je overnemen. Stel ook voor aan ouders van de hobby van je kind om te carpoolen. Zo ben je niet altijd verplicht om te rijden. Zo komt er ineens wat tijd vrij voor je huishoudelijke taken, een uurtje af te spreken met vriendinnen, of gewoon voor wat me-time.

Perfect bestaat niet

Accepteer dat perfectie niet bestaat. Geraak je niet op tijd met je kind op zijn hobby? Sla eens een les over, of laat een andere ouder rijden. Is je huis niet volledig aan kant? Dat maakt toch helemaal niet uit! Niemand zal hier iets van zeggen, zeker niet de mensen die weten dat je een drukke ouder bent.

Aangezien iedere moeder, ieder kind en iedere job anders is, bestaat er geen “one-size-fits-all” oplossing voor het combineren van een job met een gezin. Maar accepteer dat je niet 100% perfect kan zijn in alles. Maak tijd voor je gezin, stel je eigen prioriteiten, en vooral: doe wat jou gelukkig maakt. Dan heb je veel minder stress, en komt het combineren van werk met een gezin vanzelf.

0 reacties

Laat een reactie achter

Reacties moeten eerst goedgekeurd worden vooraleer ze gepubliceerd worden